2014-12-24

''Portreler Dünyası'' Resim Sergisi



Portre, tüm zamanlarda ve mekânlarda yaşamış veya yaşayan insanlarla ilişkin bir tasvirdir. Toplumsal, kültürel ve tarihsel bir kontekst içerisinde biçimlenen portre, anatomik, fiziyolojik veya psikolojik bir durumu sunmaktadır. Kimi zaman antropolojik dokümandır, kimi zaman da bir statü belirtisinin göstergesidir. Bazen portre, etnik karakter de taşımaktadır veya bir dönemin kültürünü yansıtmaktadır.

Portre, ifade aracı olan teknik, çizginin dinamizmi veya fırça darbesi ile sanatçının ruhsal yaşamını aktardığı gibi, psikolojik bir durumunu da ortaya koymaktadır.

Benim portrelerim ise kendi iç dünyamı yansıtmakla beraber, seyirciye söz hakkı da tanımaktadır. Seyircinin kendi dünyasına ait olan verilerle oluşan algı ve varacağı yargı, portrelerimin anlamlarını dönüştürebilir. Örneğin oluşturduğum “Zerafet” adlı portre, seyirci için “dansı”, “rüyayı” veya “kırılganlığı” çağrıştırabilir.

Saklı kalmış bir güzeliği, donmuş bir ifadeyi, şaşkınlığı anlatan, otoriter bir karakteri ya da bilgeliği anımsatan bu portrelerii bir araya getirerek insanoğlunun doğal halerini yakalamak istedim. Ancak ifadem seyirci için ne anlama gelirse gelsin, portrelerimde iç dünyam kalem, fırça ve renkler aracılığıyla resme dönüşüp biçimlenmektedir.

 

                                                                                                                                            Dalila