2016-04-25

Dalila Özbay Resim Sergisi ''Ağaçlar Ayakta Ölür''



Namık Kemal Üniversitesi, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Resim Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dalila ÖZBAY’ın 21 Nisan 2016 tarihinde İstanbul Dimitrie Kantemir Romen Kültür Merkezi’nde “Ağaçlar Ayakta Ölür” adlı kişisel resim sergisi açılmıştır. Sanat severlere duyurulur.      

“Ağaçlar Ayakta Ölür”

Çağdaş bir Türk şairi olan Fazıl Hüsnü Dağlarca bir şiirinde “Milletler büyük oğullarıyla teneffüs eder” der. Avrupa medeniyetinde yer alan Romen toplumu da bilim, kültür, sanat alanlarında önemli kişiler yetiştirmiş bir millettir. Constantin Brancuşi, Mircea Eliade, Mihai Eminescu, George Enescu ... yalnızca bunlardan birkaçıdır. Bu şahsiyetlerin bilinçaltımda bıraktığı derin izler, daha önce yaptığım portreler dizilerimde yeni bir dizinin oluşmasına neden oldu ve bu sergi kendiliğinden meydana geldi.

Alejandro Casona’nın yazdığı “Ağaçlar Ayakta Ölür” adlı tiyatro oyunu bana bu ölümsüz insanlar için esin kaynağım oldu. Romen toplumunun yetiştirdiği bu gurur verici tarihi kişilikler, dünya medeniyet tarihinde bugün de hala ayakta durmaya devam ediyorlar ve insanlık var olduğu müddetçe devam da edeceklerdir. Bancuşi bu portreler dizisinde ilk ölümsüz ağaçtır. Çünkü gerek kendi kültüründen aldıklarını evrensel boyutlara ulaştırmış gerekse getirdiği yeni formlar ve diğer yenilikler ile heykel sanatında döneminde sanatçıları etkilemiş olup gelecekteki sanatçıları da etkilenmeye devam edecektir.

Bu sergimde yüzyıllardır ulu bir ağaç gibi yaşayacak bilim, kültür ve sanat adamlarımızı, kendime göre yorumlayarak, yeniden keşfetmeyi ve çevremize tanıtmayı amaçladım.

Nosce te ipsum (Kendini bil, kendini tanı)

 

Dalila ÖZBAY