2021-03-12

100. Yılında İstiklal Marşımız: 10 Kıta, 10 Resim ve Yorum -Çevrimiçi Sergi



“100. Yılında İstiklal Marşımız: 10 Kıta, 10 Resim ve Yorum”

Öğrenci Sanal Sergisi

12 Mart – 2 Nisan 2021

 

İstiklal Marşımızı 100. Yılında Anarken...

 

20. yüzyılın ilk çeyreği, Türk tarihinde cereyan eden çok önemli olayların 100. yıllarını idrak ettiğimiz yıllardır: I. Dünya Savaşı, Çanakkale zaferi, Anadolu’nun işgali, 23 Nisan, TBMM’nin açılışı, Milli Mücadele’nin başlaması ve kazanılması, varlığımızın sebebi Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin kuruluşu.

İşte bu tarihi olaylardan birisi olan TBMM’nde milletimizin milli marşı İstiklal Marşımızın kabul edilişinin 100. yılını idrak ediyoruz. Dünyada çok az milletin marşı, böyle büyük bir istiklal mücadelesi sonunda yazılmış ve her mısrasına hatta her kelimesine böyle derin bir anlam yüklenmiştir.

Biz de İstiklal Marşımızı istikbalimizin marşı olarak gördüğümüzden marşımızın kabulünün 100. yılında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’ne layık bir şekilde anmak için her kıtası Resim Bölümü’müzün öğrencileri tarafından yorumlandı ve görselleştirildi. Böylece 10 kıtanın 10 görseli ortaya çıktı ve adını da “100. Yılında İstiklal Marşımız: 10 Kıta, 10 Resim ve Yorum” adını verdik.

Bu vesile ile TBMM’nin kuruluşunu gerçekleştiren ve o kutsal çatı altında bu yarışmayı düzenleyen ve sonuçlandıran başta Mustafa Kemal Atatürk’ü ve değerli milletvekillerini ve özellikle de marşımızın yazarı milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u saygı ve minnetle anıyoruz.

“Hakkıdır Hakka tapan milletimin istiklal”

Doç. Dalila ÖZBAY